¿QUÉ ÉS LA ESTIMULACIÓ PRIMERENCA?

 

Estimular el bebé és un procés fonamental en la seua criança, perquè crega un vincle afectiu que es pot continuar enfortint amb el pas del temps i perquè establix llaços comunicatius entre els pares i el seu fill. Estimular el bebé significa donar-li vida en un sentit metafòric, a través de jocs i moviments s’està suscitant quelcom en el xiquet: una reacció positiva, un moviment que faça millorar la seua motricitat o, amb el pas del temps, la confiança necessària per a caminar o dir les seues primeres paraules.

En l’estimulació primerenca s’ha de tindre en compte que tots els bebés tenen el seu propi ritme d’aprenentatge, així com el seu propi ritme de resposta davant dels esdeveniments externs. A més és molt important que el bebé no s’assenta obligat en estes activitats. Ell ha de viure-les i reaccionar a elles lliurement, tampoc és convenient que realitze activitats per a les quals no està preparat. S’ha de tindre en compte llavors, que així existisquen patrons comuns entre els bebés, mai s’ha de comparar el xiquet amb un altre ni exercir pressions.

El contacte i estimulació al bebé no sols és un aprenentatge per al xiquet. A mesura que els pares reconeixen el comportament d’ell, aprenen a portar les situacions amb calma i a recórrer als moments apropiats per a comunicar-se amb el seu xiquet.

És molt important que en l’estimulació primerenca hi haja un balanç entre l’activitat física i l’activitat intel·lectual, per a aconseguir una millor conjunció entre la motricitat grossa, la motricitat fina, la concentració i del llenguatge. Per a això és molt efectiu, així com sa, valdre’s de la didàctica del joc.